Monday 23 March 2020

Resepi Puding Roti Sos Kastard

Assalamualaikum semua,
Hari ni anak-anak request nak makan Puding Roti Sos Kastard. Teringin katanya, lama sangat mama tak buat. Ye betul, dah lama tak buat. 

Jom la kita ke dapur anak-anak. 
Mula-mula kita check bahan-bahan ada ke tak.Sekarang sedang Perintah Kawalan Pergerakan, jadi kita tak keluar ke kedai, ke mall ke supermarket. 
Kita guna bahan yang dah sedia ada di rumah.


 
Bahan Puding Roti :-
1 bungkus roti
1 kotak kecil kismis
4 sudu besar gula pasir
2 sudu mentega
2 biji telur
3 cawan susu full cream
1 sudu teh esen vanilla




Cara buat puding roti :-
1. Carik-carik roti tu. Dah siap ketepikan sekejap.
2. Sapu loyang dgn mentega
3. Dalam satu bekas/besen kecil, satukan susu full cream. telur, mentega, dan esen vanilla. Kacau sebati.
4. Tuang adunan yang telah dikacau sebati ke dalam loyang berisi roti.
5. Tabur kismis hitam
6. Bakar selama 50 minit pada suhu 200 celcius. Api atas bawah.


Sudah siap dibakar dalam oven




Bahan Sos Kastard :-
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung custard
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanilla

Cara buat sos kastard :-
1. Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk kecil.
2. Masukkan 2 sudu besar tepung kastard.
3. Masukkan 3 sudu besar gula pasir (ikut tahap kemanisan citarasa anda)
4. Masukkan 1 sudu teh esen vanilla.
5. Kacau perlahan-lahan sehingga sos kastard pekat. (dgn api yang kecil sahaja)





Akhir sekali, hidangkan puding roti bersama sos kastard.




No comments:

Post a Comment